Logo 55jaar ROK finDit jaar is het 55 jaar geleden dat Nico den Hollander een ingezonden brief schreef naar het wijkblad in de Ruwaard waarin hij vroeg waarom er geen Carnavalsvereniging of Boerenkapel in de Ruwaard bestond. In dat mooie jaar 1968 was dat de aanleiding om de Raauw Ossekar op te richten. Dit jubileum kan niet zomaar voorbijgaan. Tijd om te gaan praten met Mari van Thiel en Wil Panneman, al veel jaren actief bij de Raauw Ossekar. Mari mocht zich 2x Adjudant noemen en is sinds 10 jaar president. Wil Panneman was Grootvorst in het seizoen 1991-1992 en heeft daarna zowat alle functies gehad binnen de club.

Vaak probeert De Raauw Ossekar de nieuwe Grootvorst en Adjudant van buiten de vereniging te halen. Dat was de ideale manier om nieuwe actievelingen aan de Raauw Ossekar te binden. Daarbij moet zeker niet vergeten worden dat sinds 2005 de Raauw Ossekar ook een Jeugd-Grootvorst heeft.

“De Raauw Ossekar staat voor ouderwets Carnaval vieren”. Feest wordt er overal gevierd met Carnaval maar in het centrum is de muziekkeuze anders. De Raauw Ossekar anno nu viert een Carnavalsfeest voor de hele familie waar ouders hun jonge kinderen veilig mee naar toe kunnen nemen, omdat er altijd opgelet wordt dat kinderen niet zomaar alleen de deur uitlopen. Omdat er echt familiecarnaval gevierd wordt, is residentie De Hille vooral tijdens de Carnavalsmiddagen goed bezet.

Raauw Ossekar Jeugdkoppel 22 23 NMJFotoworks 4 1 webIn de oude residentie (de Iemhof in de Ruwaard) liep de zaal al snel vol met 1000 bezoekers, nu ontvangt de Raauw Ossekar tijdens de Carnavalsavonden ongeveer 150 mensen maar tijdens de middagen is de residentie beter gevuld. Geconstateerd wordt dat het ook in de cafés in het centrum (met natuurlijk de bekende uitzonderingen) het ’s avonds ook niet meer zo druk zo is. Maar kom je in de tent, dan hangen de benen buiten.

De Raauw Ossekar is naar de Hille terechtgekomen, een jonge wijk waar weer ouderwets Carnaval gevierd kon worden. De liefhebbers uit de Ruwaard trokken met de Raauw Ossekar mee. En er wordt Carnaval gevierd voor iedereen: alle activiteiten zijn al een tijdje gratis toegankelijk. In vroeger tijden moest er een kaartje gekocht worden of moest je donateur zijn. Dit om te garanderen dat de toeloop niet te groot werd en er veilig Carnaval gevierd kon worden.

De Raauw Ossekar heeft volop rondgetrokken in Oss. Hij werd geparkeerd in het Rode Kruisgebouw in de Kromstraat en in café Tivoli, het toenmalige garagebedrijf Riemersma werd midden jaren ’70 omgebouwd tot feestzaal, daarna feestte men jarenlang in De Iemhof. Met Carnaval 2005 reed de Raauw Ossekar zalencentrum De Jong binnen om uiteindelijk bij de start van seizoen 2009/2010 de Hille binnen te rijden."

Vele jaren heeft de Raauw Ossekar met mooie wagens meegedaan met de Grootstedelijke Optocht. De animo om mooie wagens te bouwen wordt helaas minder. In 2020 is de Grootstedelijke Optocht vanwege het slechte weer niet doorgegaan, daarna gooide Corona 2 jaar roet in het eten. In een dergelijk lange periode is er tijd om iets moois te bouwen. Of het ook lukt om binnen één jaar een grote wagen voor de optocht te bouwen durven Mari en Wil niet te zeggen. Zijn er nu nog wel genoeg handjes beschikbaar om dat voor elkaar te krijgen. Lang was het bouwen van een carnavalswagen voor de optocht een bezigheid voor de jongeren. Tegenwoordig zijn er voor die doelgroep veel meer activiteiten waardoor het moeilijker wordt ze te binden. Carnavalsverenigingen als de Raauw Ossekar staan hierin zeker niet alleen. Dat door Corona veel activiteiten langere tijd hebben stilgelegen, maakt deze tendens alleen maar sterker.

IMG 4548Mensen kunnen zich op meerdere manieren aansluiten bij de Raauw Ossekar. Je kunt “gewoon” vrijwilliger worden of (ook) Ere-Senator. De Ere-Senatoren zijn donateurs. Raauw Ossekar vindt dat hun activiteiten voor iedereen toegankelijk moet zijn door iedereen gratis toegang te geven.
Mari en Wil zijn blij dat er weer een voltallige Raad van Elf op de Ossekar zit. De Grootvorst en Adjudant gaan hun 2e seizoen in, omdat ze in het Coronaseizoen geen vol seizoen konden voorgaan. In 2022, toen er opeens toch Carnaval gevierd mocht worden, werden er op het laatste moment nog 2 feestmiddagen georganiseerd. Doordat er op zondag geen Grootstedelijke Optocht werd gehouden liep de Hille die middag veel sneller vol dan verwacht was. Zeker 300 mensen kwamen na 2 jaar weer ouderwets Carnaval vieren. Kwam daarbij dat er problemen met de tap waren…. Dus moest er nog heel snel bier geregeld worden bij een “nabijgelegen supermarkt”.

De 2 dansgardes (Ieniemienies voor de kleintjes en de Dansgarde voor de groteren) moeten ook genoemd worden. De Raauw Ossekar verbindt zich vaak met goede doelen en er zijn veel verbanden met andere verenigingen (zoals KAKO) maar dat laatste is meer toeval, de vrijwilligers van beide clubs zitten in hetzelfde netwerk. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is het MCLF (Maaslands Carnavals en Liedjes Festival), dat bedoeld was om het lokale carnavalslied te promoten. Na grote successen werd het steeds moeilijker om deelnemers te vinden. Net als bij het bouwen van wagens voor de optocht moet er veel tijd gestoken worden in iets waar je maar heel kort onder de aandacht komt.

Voor de toekomst staat de Raauw Ossekar voor grote uitdagingen. Zoals veel clubs heeft ook de Raauw Ossekar dringend behoefte aan vrijwilligers om al hun activiteiten te kunnen blijven organiseren. Oproepen voor vrijwilligers in de wijkkrantjes leverden wel enige respons op, maar er zijn zorgen wat er met het Kinder- of Familiecarnaval in de Hille gaat gebeuren.

Ondanks deze kanttekening zal het 55-jarig jubileum uitgebreid gevierd worden: zaterdag 22 april 2023 in zaal Lido (ingang De Wiek) met de feestband Hike.

Met dank aan Twan Roelands en Robert van Vlijmen

Hike 2022